Tuesday 8 October 2013

Enjoy A Regal Experience With British Cheese

British Cheese

Based on the history and quality of cheese manufacturing, Britain is recognized as well known nation for its several cheese products. While looking into the availability of cheese in dozens of categories, the United Kingdom is considered as the home for many of its wonderful brands of cheese. It is possible for you to enjoy a rich regal experience as many of the cheese products are used by the famous British royal family. Cheese under the brand name Stilton is manufactured only in Britain and nowhere else across the globe. The other categories of cheese include Cheddar, Lancashire and Shropshire Blue. In Britain, these are the most popular brands of cheese.

Stilton Type Of British Cheese
British Cheeses


This is an English type of cheese that is manufactured for its customers in two varieties. They are white and blue. Cheese that is produced according to strict rules in the counties of Nottinghamshire, Leicestershire, and Derbyshire are known as Stilton. Conventionally this type of cheese is produced inthe shape of a cylinder. The credit of this discovery in the year 1730 goes to Cooper Thornhill. Stiltoncheese can be recognized by its thin blue veins that radiates from its core. This unprocessed cheese is seen to form its own crust.
Cheddar Type Of Cheese
English Cheese
This is another common type of cheese that you can relish and consume mostly when you are in the UK. The color of this cheese can vary fromorange to pale yellow and is fairly hard to cut. Originally this type of cheese came from a village known as Cheddar based in Somerset. Now, they are produced in other countries as well. Major countries include Canada and the US, New Zealand, and Ireland.The production of this cheese was initiated from the year 1170. By the nineteenth century, its production was standardized and modernized by a person called Joseph Harding. He is regarded as the father of Cheddar cheese. The process of cheddaring is the primary key used for its production. The method involves kneading of curd with salt and then cut in the shape of cubes. This helps to drain away the whey. It is turned and stacked.

Lancashire Type Of Cheese
Cheese Online
This category of cheese is produced from cow’s milk. The brand is made by several local farms in an area spread across thirty miles located on the northern part of Manchester. The farms are developednear the town of Leigh. The properties of this type of cheese are generally creamy and crumbly. The product varies from being very soft to partially hard. This property can be achieved based on the duration of aging in which it is kept. Lancashire cheese is considered as the best cheese used for toasting purpose during breakfast time across the world.

Shropshire Blue Category Of Cheese
Cheese Shop
The Shropshire Blue cheese made in Scotland was created by Andy Williamson during 1970s. Pasteurized cow’s milk and vegetable rennet are used to produce this brand of cheese.

Though cheese making commenced nearly two thousand years earlier in Britain, its popularity still exists among the old and the young generations.

No comments:

Post a Comment